Adobe Lightroom yalnızca güçlü bir düzenleme yazılımı değildir, tüm fotoğraf kitaplığınızı verimli bir şekilde düzenleyebilir ve fotoğraflarınızda bir daha arama yapmanıza gerek kalmaz.
Çalışma yaparken fotoğrafları yeniden adlandırmak ve klasörlere eklemek uzun zaman alabilir ve bu durum oldukça can sıkıcı bir durumdur. Binlerce,yüzlerce fotoğrafı manuel olarak kim düzenlemek ister ki ? İşte bu sorunu can sıkıcı durumdan çıkarmak için Adobe Lightroom Classic’in kitaplık özelliğini kullanarak tüm ağır işleri sizin için yapmasına izin verebilirsiniz. İster 500 ister 30.000 fotoğrafınız olsun. Bu özellik sayesinde saniyeler içinde fotoğraflarınızı kolayca arayabilecek ve bulabileceksiniz . Hazırsanız başlayalım 🙂
Koleksiyona Aktar
Bu özelliği kullanarak ihtiyacınız olan tek bir çekimi bulmak için ileri ki dönemlerde yüzlerce ve binlerce fotoğrafı incelemek zorunda kalmayacaksınız. Dosya> Fotoğrafları ve Videoları İçe Aktar’a gidin veya Kitaplık modülüne gidin ve pencerenin sol alt kısmındaki İçe Aktar düğmesini tıklayın.
Buradan içe aktarım diyaloğu görünür. İçe aktarmak istediğiniz fotoğrafları seçin ve sağ bölmedeki Koleksiyona Ekle düğmesini işaretleyin. + Simgesiyle yeni bir koleksiyon oluşturun, adlandırın ve koleksiyonu seçin.Fotoğraflarınızı tek Lightroom’un okuyabileceği bir tür klasöre aktaracaktır. Fotoğraflarınızın tümü koleksiyonlara eklendiğinde, belirli fotoğrafları (veya fotoğraf gruplarını) kolaylıkla bulabileceksiniz.
Anahtar Kelime Ekleyin
Fotoğrafları ara
Anahtar kelimeleri kullanarak fotoğrafları içe aktardıktan sonra, hızlı bir arama fotoğraflarınızı kolayca bulabilirsiniz. Kitaplık modülünde olduğunuzdan emin olun ve Katalog altındaki sol bölmede Tüm Fotoğraflar’ı seçin. Orta panelin üstünde bir Kitaplık Filtresi bölümü göreceksiniz; burada, altında aramak istediğiniz özelliği seçin. Filtrenin nasıl çalıştığını göstermek için anahtar sözcükler kullanacağım, bu yüzden Metin’i seçip sağdaki kutuya arama terimim olan “fstop” yazdım. Şimdi, o anahtar kelimeye sahip tüm fotoğraflar orta panelde görünecektir.
Klasörler ve Depolama
Bu ipuçları ve püf noktalar ,fotoğraf kitaplığınızı Lightroom Classic’te organize edecek olsa da, dahili ve harici depolamanızı sol bölmedeki Klasörler sekmesinden görüntülemeniz mümkündür. Buradan, kullandığınız cihaza takılı olan harici sabit sürücüleri, akıllı telefonları ve hafıza kartlarını görüntüleyebilirsiniz.
Koleksiyon Oluşturun
Anlık Görüntüler Oluşturun
Anlık görüntüler, daha sonra geri dönebilmeniz için bir fotoğrafın belirli düzenlemelerini kaydetmek için kullanışlıdır. Çoğu zaman bir düzenlemeyi diğerine tercih edip etmeyeceğime karar veremezseniz, bu yüzden birkaç anlık görüntü oluşturmak ve bunları karşılaştırmak için her düzenlemeyi tekrar görebilirsiniz .Geliştirme modülünde, sol bölmeye gidin ve Anlık Görüntüler sekmesinin yanındaki + simgesine basın. Yeni anlık görüntünüzü adlandırın ve Oluştur’u tıklayın.
Ön Ayarları Sakla
Dışa Aktarma Ayarları
Çalışmalarınızı oluşturdunuz peki onları harici bir cihaza kaydetmek veya başkalarıyla paylaşmak için hazır hale getirmek istediğinizde ne yapmanız gerekiyor .İşte burada Dışa Aktar iletişim kutusu devreye girer. Dışa Aktarma iletişim kutusunu açmak için Dosyaya Git> Dışa Aktar (Mac’te Ctrl + Shift + E veya Cmd + Shift + E). Buradan, görüntüleri kaydetmek istediğiniz dışa aktarım klasörünü belirtin, henüz yapmadıysanız dosyaları yeniden adlandırın, dosya türü ayarlarını değiştirin ve görüntü çözünürlüğünü ayarlayın, filigran ekleyin veya bir işlem sonrası iş akışı seçin. Sık kullandığım çözünürlükler ve dışa aktarma ayarları için diyaloğun sol alt kısmındaki Ekle düğmesine tıklayarak kendi ön ayarlarımı oluşturabilirsiniz .Dışa Aktar’a tıkladığınızda Lightroom Classic bunları işlemeye ve dışa aktarmaya başlayacaktır.
Adobe Lightroom öğrenmek isteyenler için giriş ders niteliğinde konuyu anlatmak istedim, umarım yararlı olmuştur.